Kåseri

En arbetsmiljöfråga

Ledarskribenterna i våra stora borgerliga morgontidningar har det inte lätt. De tvingas ständigt förflytta sig högerut, allteftersom normaltonen vulgariseras, understundom ut på mycket svag is för att ändå skriva om och kommentera samhällsutvecklingen från just höger som är deras levebröd. Att skriva att hustrumisshandel är starkt ärftligt utan att ange om det är frågan om speciella DNA-kombinationer eller om det välkända begreppet socialt arv spelar roll är att göra det lätt för sig. Att skjuta från höger från tunn is.

Häromdagen skrev någon att flygskatten enligt statistik lett till att flygandet minskat, att vissa linjer kanske måste läggas ned (och att folk kanske blir arbetslösa). Ja hur får ni ihop det? Det är ett problem med statsunderstödd och skattebefriad nedsmutsning av atmosfären. En otyglad marknad, och en nattstånden nyliberalisms ohejdade inflytande på samhällsutvecklingen är svår att kombinera med en ansvarsfull klimatpolitik. Mycket svår. Flyget betalar inte sitt pris för klimatpolitiken. Om det blir dyrare flyger folk mindre. Det var just syftet. Eller tror ni verkligen på Anni Lööfs idé att flygplanen skall gå på träsprit? Nej det tror jag få gör därför tvingas ni ständigt ut på tunn is. Ingen blir dock lättare av att spela dum.

Att återkommande hämta inspiration ifrån och i långa stycken citera amerikanska tankesmedjor som Heritage Foundation eller American Enterprice Institute måste kännas generande då de är finansierade av ultrahögern och regelmässigt propagerar för att bomba länder som inte lyder dom i pseudovetenskaplig skrud.

Alldeles häromdagen skrevs om mordet på den ryske journalisten i Kiev som om det hade skett i verkligheten. Artikeln måste ha skrivits tidigt i skeendet, om inte rentav före (sic) och tryckts ett halvt dygn efter att det påstådda offret uppträtt på Ukrainas säkerhetstjänsts presskonferens. Tunn is.

Privatiseringen av välfärden är dyr och leder till ojämlikhet i skola och vård. Att försvara att skolan bedrivs i aktiebolagsform måste tära på den intellektuella hederligheten hos dessa skribenter som mycket väl vet skillnaden på en skola för och av samhället och en för en speciell grupp föräldrar och deras elever. Som lockas med laptop och bra betyg. För att aktieägarna skall få utdelning. Ordet incitament som ofta brukas på högerns ledarsidor när det gäller att sänka utbetalningarna från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna tycks användas för att sparka nedåt aldrig för att förklara varför vi är på väg mot ett allt ojämlikare samhälle i hög fart.

Att ständigt befinna sig på tunn is, att allt som oftast vara generad eller intellektuellt ohederlig kan inte vara bra för psyket. Situationen måste kunna betraktas som en arbetsmiljöfråga. Men ni kan ju inte gärna själva klaga på arbetsmiljön eftersom själva iden med ert skrivande är att alla är sin egen lyckas smed. Jag skulle vilja göra en orosanmälan. På era vägnar. Till vem skall jag ställa den?

Enskede 2:a juni 2018

Rolf Brattström

Kommentarer är avstängda.