Okategoriserade

Undervattensunderrättelseverksamhet

Igår klockan halv tolv höll statsministern, överbefälhavaren och försvarsministern en presskonferens på Rosenbad. Den annonserades återkommande i radion på förmiddagen och sändes i P1 så program fick flyttas på eller utgå.
Man har nu slagit fast att det rör sig om en främmande mindre ubåt. Kanske flera. De avgörande bevisen är hemliga för att inte avslöja för en motståndare exakt hur vi vet. Det är i alla fall mer än de bilder och de berättelser vi hitintills fått som gör det hela säkert. Nationaliteten på den inträngande ubåten kan inte bestämmas. Men flera kommenterande experter utpekar Ryssland med uteslutningsmetoden.
Statsministern inledde presskonferensen på ett ganska bra sätt; Sverige har blivit osäkrare, vi är utsatta för flera olika hot i större utsträckning än på många år. Sedan räknade han upp de olika hoten som exempel – klimatförändringen, den stora arbetslösheten, ökade militära spänningar och stora flyktingströmmar mm – om jag nu minns rätt. Sen lade han till: att nu har vi dessutom tydligen främmande ubåtsverksamhet i vår skärgård. Ett retoriskt bra tal/inledning. Han är tydlig med att vi inte vill ha ett nytt problem, att han litar på militären, samtidigt som han sätter in det i ett sammanhang med andra hot. Lite statsmannalikt, typ.
Jag är inte helt övertygad, kanske lite mer än tidigare, men jag saknar ett samband och en hel bild liksom. Det finns en massa obesvarade frågor som man borde ställa sig som en medborgare i en demokratisk stat. Som inte är i krig. Jag saknar lite analyserande journalistik.
Upptäcktes främmande ubåtar i våra inre vatten, som vid tidigare tillfällen, i samband med marinens övningar? Hur såg den senaste övningen ut? Fanns det ubåtsenheter från Nato med i övningen? Kan det ha varit triggande för icke Natoubåtar att kolla in läget? Kan man i så fall dra slutsatser av det beträffande frågan om vår alliansfrihet? Det kan vara bra att veta för att få den helhetsbild jag saknar. Vi bestämmer förvisso vilka ubåtar/nationer vi bjuder in. Främmande undervattensverksamhet utgör ett mönster, sägs det – att militären under en längre tid haft indikationer på detta.
Kan det vara så att den främmande makten är här just när marinen övar – för att de är nyfikna, för att det då är intressant rent militärt att bedriva underrättelseverksamhet trots att det innebär en stor riska att avslöjas? Eller beror det förmodade sambandet svensk marinövning/upptäckt av främmande ubåtar på att det då finns många lyssnande sensorer i vattnet? Ubåtsjakt är ett svårt hantverk säger alla iblandade. Ljuden är spöklika och svåra att lokalisera.
Om det är så att inträngande främmande undervattensverksamhet är vanligt förekommande, varför kommer närkontakt och hetsjakt just nu då vi har en ny regering som just sitter och knåpar med sin första budget? Det kanske är en opatriotisk fråga, men jag ställer den i alla fall. Timingen är intressant. Det kanske är en slump. Eller kanske Putin vill skrämmas lite just nu för att få sådana som mig att tycka att vi inte skall gå med i Nato. Ja, det är svårt att veta. Eller att några andra vill få fler svenskar att vilja gå med i Nato för säkerhets skull – särskilt som Ryssland verkar vara så aggressivt. Kom igen när ni har klappa på u-båtsplåten bevis. Om det för det krävs ökade resurser begär det. Men ropa inte på vargen en gång till för då kan det gå som i sagan. Vad är hönan och vad är ägget?
En stor del av försvarskostnaderna har gått till kriget i Afganistan under flera år. Det har varit dyrt. Vad skall vi använda dom pengarna till nu när vi skall ta hem vår trupp? Hur stor del av försvarsanslagen går till privata konsultfirmor? Hur stora är försvarets annons/PR-kostnader? Det finns lite journalistjobb att göra här i demokratins namn.
Håtuna
14:e november 2014
Rolf Brattström

 

Kommentarer är avstängda.