2 år i majoritet

Efter kommunvalet 2022 så tog en rödgrön allians med S, V och MP över makten i Stockholm Stad.
Vi är knappt halvvägs in i den nuvarande mandatperioden och det kan vara intressant att se hur det går!
Det här blir kanske lite långt men häng med vetja!
Det har verkligen inte varit en enkel uppgift att ta över styret av Stockholm Stad mitt i en ekonomisk kris med rusande inflation som bidrar till skenande kostnader och en regering som kört hårt på skattesänkningar och nedskärningar med realminskade statsbidrag som konsekvens.
Istället för nedskärningar så valde det rödgröna styret i Stockholm Stad att höja kommunalskatten med 0,24 procentenheter.
Vi i Vänsterpartiet hade ju hellre sett att regeringen inte sänkt skatten för höginkomsttagare så vi slapp höja skatten för alla. 90% av regeringens skattesänkningar gick till de 50% som tjänar mest. Det tycker vi är helt fel prioriterat så tyvärr får vi istället höja den platta kommunalskatten vilket är det enda vi har makt över.
Men med tanke på det ekonomiska läget och vår blåbruna katastrofregering så har vi lyckats få ihop det väldigt bra, om än lite tråkigt. Nu när ekonomin ser ut att vända något så kommer vi förhoppningsvis kunna göra lite större förändringar men så här har det sett ut hittills.
1. Vår stora prioritering har varit att få bort ”generella effektiviseringar” från verksamheterna. ”Generella effektiviseringar” är egentligen bara en ”fin” omskrivning av automatiska nedskärningar. Det har varit en del av offentlig verksamhet sedan NPM-reformerna under Göran Persson och något vi i Vänsterpartiet är mycket kritiska till.
Därför är vi väldigt nöjda med att vi under 2023 lyckades ta bort de ifrån de flesta områden och under 2024 ifrån alla!
2. Staden ska kunna ställa om till tillitsbaserad styrning i syfte att minska detaljstyrningen och öka professioners inflytande i kärnverksamheter. T.ex. i förskolan så ska medarbetare på plats ha mer makt och inflytande över sin verksamhet. Och minutstyrningen av hemtjänsten minskas med hjälp av införandet av ramtid.
3. Utöka stadens verksamheter som bedrivs i egen regi. Alltså att det inte är privata bolag utan staden själv som ska driva verksamheterna.
Trots att det inte ens gått 2 år har vi redan:
Stängt 7st privata förskolor pga allvarliga brister
Tagit över 7st äldreboenden i egen regi
Tagit över 2st LSS-boenden
Tagit över parkskötseln i Järva där Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck och Skogskyrkogården följer i april 2025 samt Strandkyrkogården och Galärvarvskyrkogården våren 2026.
40% av vuxenutbildningen
Startat 1 HVB-hem
4. Skärpt kraven på privata aktörer som vill bedriva offentligt verksamhet så att t.ex. företag som tidigare har misskött sig inta får starta verksamhet i staden.
5. Nya och hårda riktlinjer vad gäller kollektivavtal eller motsvarande i offentlig verksamhet. Rätten till heltid ska vara norm i all verksamhet och vi vill bli av med otrygga timanställningar. Både i verksamheter som bedrivs av staden och av privata bolag. Det innebär krav på att 80% av utförd tid hos ”kund” ska utföras av personal med tillsvidareanställning på heltid. Detta kommer att trappas upp under mandatperioden och hamna på 90%.
6. Satsa mer på barnen genom att bland annat start en helt ny Förskolenämnd med ett Förskoleborgarråd som helt jobbar med att förbättra förskolan. Det har även varit prioriterat område i budget.
7. Järva har blivit en ny stadsdel när Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta slagits ihop och blivit en. Det är en väldigt stor stadsdel med många problemområden där vi tycker det har varit viktigt att satsa lite extra. Rent konkret så innebär det bland annat: ny matbutik i Akalla, ny simhall i Husby, upprustning av Knutby-BP och utveckling av Hästa gård.
Men även saker som är svårare att lista som ökat arbete med skolan och socialtjänsten.
(Med tanke på de enorma framgångarna för Vänsterpartiet i EU-valet där V fick 35% av rösterna så känns det som att de boende ser och uppskattar hur vi jobbar där.)
8. Mer genomtänkta markanvisningar. Kommunen äger och bestämmer över nästan all ”ledig” mark i staden. Nu skärper vi kraven för de som vill bygga. Det ska finnas ett helhetsperspektiv i hur byggnaden fungerar i området. Allt måste uppfylla krav på sociala värden och miljömässig hållbarhet. Skolor, förskolor, äldreboenden osv. måste genomgå en behovsanalys. Hyresrätter måste sätta minst hälften av lägenheterna i bostadskön. osv.
9. Staden ska kartlägga risker och sårbarheter kring konsekvenser av klimatet som är i förändring. Bättre skydd mot översvämningar och långsiktigt tänk kring hur staden kommer utvecklas. S:t Erik Försäkring, Stockholm Stads eget försäkringsbolag, har i samarbete med KTH anställt en doktorand som ska jobba helt och hållet med detta. Även utvecklat samarbetet med Storstockholms brandförsvar och Stadsbyggnads- och Exploaterings-kontoren.
10. Öka ägandet och kontrollen av fastigheter i staden. Genom att bland annat inte sälja ut fastigheter som vi sedan tvingas hyra tillbaka, öka antalet lägenheter i allmännyttan och ta över olika centrum. På så sätt dels spara pengar på sikt och fokusera på att skapa så bra områden som möjligt istället för att krama ut vinst. Svenska Bostäder har t.ex. köpt fastigheter omfattande 300 hyreslägenheter i Vårberg.
11. Stadsövergripande policy vad gäller samarbeten med externa fastighetsägare. Inga markanvisningar, försäljningar, bygglov eller dylikt till fastighetsägare som brister i sin förvaltning.
Det har varit rent ut sagt usla förutsättningar men vi har ändå på kort tid lyckats ställa om och förbättra staden inom flera områden.
Etableringen av en förskolenämnd och införandet av ett förskoleborgarråd har varit en succé och varit väldigt uppskattat bland alla medarbetare som jobbar i och med förskolan.
Nu kämpar vi vidare!
Kopiera länk