• Hem
  • Medlemsmöte 22 ...
Nyheter

Medlemsmöte 22 okt

Medlemsmöte 22 oktober 2020

Kajsa inledde mötet med att berätta om det kvinnopolitiska programmet och om feministisk politik. . En kort diskussion och frågor följde.

Lars talade om klimatförändringar och om vad som behöver göras. Lyfte även behovet av att bygga bostäder i trä istället för i betong och cement. Även här följde en diskussion och en del frågor.

Rolf talade om partiets bostadspolitik och om Stadshusgruppens förslag och idéer om Stockholm stad. Margareta berättade hur Nytorps gärde kommer att bebyggas enl beslut samt nämnde även byggnationer vid Svedmyra, Slakthusområdet samt Årstafältet. Det kom även frågor och diskussioner om hyresrätter/bostadsrätter.

Några beslut fattades inte om dessa frågor utan får tas upp igen vid ett senare tillfälle.

Carl föreslog ett kommande medlemsmöte om utbildningspolitik, vilket alla ställde sig positiva till.

Vid pennan Justering

Margareta Olofson Klas Sandberg

Vänsterpartiet och feminismen

Anförande av Kajsa Ohrlander

I vänsterpartiets program står att Feminismen är en av världens största demokratirörelser. Och att vänsterpartiet är ett uttalat feministiskt parti med en feminism täcker alla politikområden, ekonomisk jämställdhet, välfärd, kultur, utbildning, akademin, internationell solidaritet. Vänsterpartiet ser vårt samhällssystem inte bara som kapitalistiskt utan också som patriarkalt. Alltså det finns maktstrukturer inbyggda i själva samhällssystemet. Eftersom kön korsar klassgränser kan kvinnor ur olika samhällsklasser kan ha gemensamma intressen, vilket är en gammal stridsfråga för vänstern. Men på olika sätt komma könsförtryck att uppträda när det gäller etnicitet, ras, ålder, funktionsfrågor, sexualitet etc.

Feminismen har i organiserad form verkat i mer än hundra år och haft att kämpa mot patriarkala strukturer och långsamt har kvinnors rättigheter och sociala villkor förbättrats i Sverige och vi har att tacka tidigare feministiska rörelser men också en socialdemokrati som skapat en stark välfärdsstat där kvinnors intressen kunnat vinna inträde. Vänsterpartiet har ofta fungerat som pådrivare för viktiga reformer, även om partiet före 1960-70-talen knappast kallade sig uttalat feministisk. Men det har varit betydligt svårare för feminismen att genomdriva reformer och välfärd i mer uttalat liberala samhällen som tex Storbritannien och USA. Sverige har en välfärdsstat som sedan länge hållit på att säljas ut och nedmonteras, något som i förlängningen drabbar kvinnor som oftare än män till exempel eftersom kvinnor ofta arbetar i välfärdens områden, sjuk-och hälsovård, omsorg, socialt arbete och skola.

V söker i detta läge ta tillbaka välfärden, ta bort vinsterna i välfärden, har genomdrivit höjda skatter för de mest priviligierade, har drivit igenom ökade resurser för människor, ofta kvinnor, i särskilt utsatta lägen, som är arbetslösa, tvingas arbeta deltid, ensamma mammor, barns sommarlov, tandvård etc. Sådant tas nu bort av borgerliga partier och högerpartier under mottot att sänka skatter, inte inskränka på friheten för företag eftersom företag behöver frihet till vinster för att skapa jobb.

V driver och har drivit frågan om individuell föräldraförsäkring, kortare arbetstid för alla – reformer som praktiskt syftar till ett delat ansvar för barn och jämställda livsvillkor.

Patriarkala strukturer finns kvar, om än i Sverige i betydligt försvagad form. Men fortfarande tjänar kvinnor mindre än män, har lägre pensioner, har huvudansvaret för barnen i hemmen, är ofta utmattade av ansträngningen att ha ansvaret för både arbete och hem och väljer eller tvingas arbeta deltid vilket gör deras ekonomiska position underordnad och de har svårare att lämna destruktiva relationer. Fortfarande är våld mot kvinnor alltför lite uppmärksammat.

Vänsterpartiet driver i olika sammanhang frågor om rätt till att uttrycka sin sexualitet på olika sätt och rätt att njuta av sexualitet oavsett gamla föreställningar om vad som är normalt som tex att kvinna ska åtrå man och viceversa. V driver att alla barn och elever ska få en upplyst sexualundervisning i skolan, få veta hur man skyddar sig och rätten till abort, en rätt som tex Sverigedemokraterna söker försvåra. Vänsterpartiet motarbetar religiösa föreställningar och normer kring kön och sexualitet. Vänsterpartiet kräver en offentligt finansierad och styrd konfessionslös skola där alla barn får kunskap om mänskliga rättigheter. Vänsterpartiet och dess medlemmar är aktiva i att motarbeta alla former av pornografi som vi ser som ett rått uttryck för manlig makt och kvinnors förnedring och som nu sprider sig på nätet och är livligt engagerad i att motverka sexköp och prostitution.

Detta är sammankopplat med mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Det kan handla om att sprida rädsla, hota och till och med mörda kvinnor som är olydiga eller vill dra sig ur förhållandet. Det finns exempel på en vardagsrädsla som utgår från ett latent hot som män uttrycker. Att ge kvinnor makt över sina liv, inte minst ekonomiskt, är därför en helt avgörande fråga.

Internationell solidaritet är ett av Vänsterpartiets viktiga frågor och i hög grad gäller detta kvinnor och flickor. Hedersförtryck – ngt som V varit osäkra på eftersom vi också är emot rasism i alla dess former och ett utpekande av en speciell kulturs som speciellt våldsbenägen har vi sett som problematiskt. Idag är vi tydligare med att säga att hedersförtryck och hedersvåld förekommer och måste motarbetas.

Världen över har kvinnor betydligt sämre arbets- och anställningsvillkor och lägre lön än män. Könsmaktstrukturerna är kränkande för kvinnors rätt till ett fritt och självständigt liv: rätten till kroppslig integritet, sexu-ell och reproduktiv hälsa, läkemedel, sjukvård, barnomsorg, utbildning, rätten till egen sexualitet och att själv välja partner.

Vi stöder allt arbete som görs mot Människohandel, trafficking och uppmärksammar Kvinnor som våldtas i krig och väpnade konflikter.

Vänsterpartiet är en del av denna rörelse i kampen för kvinnors rätt till sin kropp och sin sexualitet, till makt och inflytande över sina egna liv och över samhällsutvecklingen.>

Vänsterpartiets bostadspolitik – inledning till diskussion vid medlemsmöte okt 2020

Anförande av Rolf Brattström

Anförande av Rolf Brattström

Ur riksdagsmotion 2017/18:3363 av Nooshi Dadgostar m.fl

Vänsterpolitik handlar om att göra andra prioriteringar än marknaden. Med samhällsplanering och politik kan socioekonomiska och geografiska klyftor motverkas. En aktiv politik för ökad jämlikhet.

Ett bra bostadsområde skall innehålla olika typer av bostäder, arbetsplatser, tillgång till offentlig service som barnomsorg, skola fritids, vårdcentraler, äldreboenden kommunförvaltning. Dagligvaruhandel, kollektivtrafik, grönområden, möteslokaler, ytor för spontanidrott, motionsidrott, mötesplats för kultur.

Markpolitik

Kommuner måste äga exploaterbar mark. Kommuner behöver möjlighet att förvärva attraktiv byggmark. Förköpslagen som togs bort 2010 behöver återinföras. Bolag köper mark utan att bygga, som räntabla investeringar. Vänsterpartiet kräver att kommuner kan ta ifrån bolag byggrätter som inte utnyttjas.

Bostadsstandard

Vi behöver bygga fler små hyresrätter som folk har råd med. Det får inte ske på bekostnad av för tät bebyggelse. Det får inte ske på bekostnad av ljusinsläpp i lägenheterna eller bullerstörda lägen med tarvlig utemiljö.

Konkurrensen och produktiviteten inom byggindustrin är dålig. Det är en konjunkturkänslig industri. Vänsterpartiet yrkar därför på inrättandet av ett statligt byggbolag för att öka konkurrensen, jämna ut konjunktursvängningarna med särskild inriktning på hyresrätter som uppfyller kraven för statliga topplån/kreditgarantier.

Grönytor och strandlinjer skall sparas för att möta värmeböljor och skyfall.

Stadsdelar med stora villatomter kan förtätas med hyresrätter som ger underlag för service och kollektivtrafik. Det är förmodligen det mest effektiva sättet att motverka segregation.

Öka gång och cykelvägar, bygg ut en bra kollektivtrafik – det minskar behovet av utrymmeskrävande biltrafik.

Upprustning av äldre flerfamiljshus utan gentrifiering. Idag är problemet antingen att ingenting görs vid uppenbara behov eller att det blir för dyrt. Hyreshöjningar på 60% förekommer. Hyresgäster skall kunna påverka graden/kostnad för renoveringar så att de har råd att bo kvar.

ROT-avdraget (som bör benämnas bidrag, innebär att staten betalar en del av hantverkskostnaderna vid reparation). Det bidraget går bara till de som äger sin bostad. Kostnaderna för dessa bidrag till bostadsägare är dubbelt så stor som bostadsbidrag till låginkomsttagare.

De med lägsta inkomsterna har ofta det dyraste boendet. Vänsterpartiet vill utjämna de ekonomiska förutsättningarna mellan olika boendeformer.

Privata centrumägare måste säkerställa god service.

Vänsterpartiet Enskede har lämnat in en motion till årets kongress om att partiet skall verka för att en statlig bostadsbank inrättas.

STOCKHOLM

Bostadsbolagen: Familjebostäder, Svenska Bostäder, AB Stockholmshem, AB Stadsholmen (gamla kulturkåkar), Micasa (skolbyggnader mm)

Stadens bolag är en strategisk resurs för att nå målen om ett jämlik, jämställd och klimatsmart stad. Bostadsbolagen är stadens viktigaste verktyg för att säkra bostadsförsörjningen och ska användas strategiskt för att bidra till en jämlik och hållbar stad. Allmännyttan ska ges tillräckligt med markanvisningar för att nå nyproduktionsmålen.

För att nå kommunfullmäktiges mål med nyproduktion om 12 000 bostäder under mandatperioden krävs att bostadsbolagen får tillräckligt stora projektportföljer. Inga allmännyttiga bostäder eller centrumanläggningar ska avyttras.

Ett Stockholm som håller samman

  • inte avyttra sitt bostads- eller centrumbestånd genom ombildning eller extern försäljning
  • nå en nybyggnationstakt på 3 000 bostäder per år, det vill säga 12 000 för hela mandatperioden
  • aktivt verka för fler hyresbostäder som kan efterfrågas av alla delar av befolkningen, samt ta ett särskilt ansvar för bostäder riktade till grupper med en svag ställning på bostadsmarknaden
  • leda och utveckla arbetet med Stockholmshusen samt aktivt pröva och främja innovativa lösningar i syfte att pressa produktionskostnader och hyror i nyproduktion
  • stärka sin ställning i stadsdelar där andelen allmännyttiga bostäder är låg, med fokus på områden som domineras av radhus och villor.
  • bygga lägenheter med en varierad fördelning av lägenhetsstorlekar och särskilt prioritera större lägenheter anpassade för barnfamiljer i stadsdelar med trångboddhet
  • bidra till stadens vision om att bygga 10 000 bostäder anpassade för äldre fram till år 2040, varav hälften hyresbostäder anpassade för äldre i vanliga flerfamiljshus
  • utreda möjligheten att tillföra hiss i det befintliga beståndet genom på- eller tillbyggnad i syfte att öka antalet tillgängliga lägenheter
  • inventera möjligheten att tillföra grupp- och servicebostäder i befintliga fastigheter samt underlätta byggandet av bostäder för personer med funktionsnedsättning
  • prioritera nyproduktion av bostäder som kan byggas med statligt investeringsstöd.

Rolf Brattström

Kopiera länk